Záchyt cigariet a SBL

03.11.2008 Prešov

dňoch od 28. 10. 2008 do 01. 11. 2008 sa prešovskí, popradskí a bardejovskí colníci zúčastnili súčinnostnej akcia vykonanej v spolupráci s motorizovanou zásahovou jednotkou OR Hraničnej a cudzineckej polície v Prešove a s ...
VAkcia bola zameraná odhaľovanie nelegálnej prepravy tovaru podliehajúceho colnému dohľadu a daňovému dozoru a na nelegálnu migráciu osôb.
Pri spoločnom výkone kontrol bol využitý mobilný inšpekčný skenovací systém umožňujúci kontrolu vozidiel a kontajnerov a celkovo bolo zistených 8 prípadov porušenia colných predpisov, ktoré boli riešené na mieste v blokovom konaní, ako aj sankciou prepadnutia tovaru v prospech štátu.
Sumárnym výsledkom akcie bolo zaistenie 8 800 kusov nezákonne dovezených cigariet rôznych značiek a 27 ks nezákonne dovezených spotrebiteľských balení liehu.
Cigarety ako aj alkohol boli označené ukrajinskými kontrolnými známkami a únik na cle a daniach predstavuje pri tomto tovare hodnotu 32 356, - Sk.
Na správnych poplatkoch, uložených pokutách a blokových pokutách bolo vybratých spolu 9 100, - Sk. V jednom prípade bolo zaistených 5 600 ks cigariet a keďže únik na cle a daniach predstavoval výšku škody 11 760, - Sk (prevyšoval sumu 8 000, - Sk, takže sa jedná o malú škodu), z uvedeného dôvodu bol tento prípad odovzdaný orgánom činným v trestnom konaní. V prípade dokázania viny hrozí vodičovi trest odňatia slobody na šesť mesiacov až 3 roky.
Nakoľko zaistený tovar nebol pri vstupe na colné územie Európskeho spoločenstva predložený colným orgánom k colnej kontrole, vzniklo dôvodné podozrenie z porušenia článku 38 až 44 Nariadenia Rady 2913/92 ktorým sa ustanovuje Colný kódex spoločenstva.
mjr. Ing. Renáta Kravcová
hovorkyňa Colného úradu Prešov
 

Vyberte región